Limba suedeza

Limba suedeza

Limba suedeza – o provocare pentru dumneavoastra?

Daca sunteti interesati sa studiati limba suedeza sau sa vizitati Suedia urmatorul material poate fi util pentru imbogatirea cunostintelor dumneavoastra. Prin intermediul acestui material va vom face o scurta prezentare a ceea inseamna Suedia, de la pozitie geografica, la limba si pana la cele mai importante atractii turistice.

Din punct de vedere geografic, Suedia este situata in Europa de Nord, mai exact in Peninsula Scandinava. Se invecineaza la nord-vest cu Norvegia, la nord-est cu Finlanda, la sud-vest cu Marea Nordului si la est cu Marea Baltica. Capitala statului este Stockholm. Suedia este impartita in 21 de comitate. Orasele principale din Suedia sunt Stockholm, Malmo, Upsala si altele.

In ceea ce priveste limba, se stie ca Limba suedeza (svenska) este  vorbita in Suedia si partial in Finlanda. Aceasta este de origine indo-europeana (alaturi de norvegiana, daneza, finlandeza) si face parte din familia limbilor germanice. Trebuie sa mentionam ca Limba suedeza este limba nationala a statului dar nu si limba oficiala, limba oficiala fiind limba engleza, invatata inca din clasele primare si continuata la universitate.  Acest lucru este cauzat de influenta anglo-americana care a patruns in Suedia dupa Al Doilea Razboi Mondial. In momentul de fata limba suedeza este vorbita de 10 milioane de locuitori. 

Alfabetul limbii suedeze este compus din cele 26 de litere standard ale alfabetului latin (cu exceptia lui w) la care sunt adaugate trei caractere suedeze: Å / å, Ä / ä și Ö / ö. Din punct de vedere fonetic,  limba suedeza cuprinde vocalele a,e, i, o, u, y, å, ä, ö, iar consoanele sunt la fel ca  in limba romana. Ca grupuri consonantice,  limba suedeza prezinta urmatoarele perechi: ch, dj, gj, gn, hj, kj, lg, lj, ng, nk, rd, rg, rl, rn, rs, rt, sch, sj, sk, skj, stj, tj.

In functie de pozitia acestora, consoanele se pronunta dupa cum urmeaza:

c = [s ] inainte de e, i sau y,  [k] in celelalte pozitii

g = [j ]  inainte de e, i, y, ä sau ö, [g]  in celelalte pozitii

k = [ء ] inainte de e, i, y, ä sau ö,  [k]  in celelalte pozitii 

ch = [∫] inainte de e, i, y, ä sau ö, [ş] inainte de a, o, ä sau u

sk = [ђ] inainte de e, i, y, ä sau ö [sk] in celelalte pozitii

rg = [rg, Rg] inainte de a, o, u, å, [rj, Rj] in celelalte pozitii

lg = [lg]  inainte de a, o, u, å, [lj] in celelalte pozitii

r, rd, rg, rl, rn, rs si rt: pronuntia din stanga este folosita in nord-estul si centrul Suediei in timp ce pronuntia din dreapta este folosita in sud-estul Suediei

Pronuntia grupurilor sj/sch/sk/skj/stj (cunoscut ca “sje”) variaza considerabil in Suedia. In sud-estul Suediei it= [xw], dar in nordul Suediei it is [ş]  (chiar daca in aceste zone sunt impreuna cu grupul rs).

Un aspect comun tuturor limbilor se refera la dialecte. Dialectele reprezinta ramificatiile unei limbi cu trasaturi specifice fata de limba literara. Dialectele din limba suedeza reprezinta variantele locale care nu au fost puternic influentate de limba oficiala. Separarea dialectelor limbii suedeze de nucleul limbilor nordice a avut loc in perioada Evului Mediu.

Odata cu trecerea timpului datorita relatiilor comerciale pe care Suedia le avea cu celelalte tari, in limba suedeza au patruns influente din limbile germanice “joase” (un dialect folosit in nordul Germaniei). De asemenea datorita influentei pe care Biserica Catolica o avea in Europa, prin intermediul textelor bisericesti, cuvinte de origine greaca si latina au patruns in limba suedeza. Pe parcurs, in limba suedeza s-a produs o simplificare a morfologiei si a sintaxei. In anul 1523 a avut loc prima traducere a Bibliei in limba suedeza. Aceasta era denumita “Biblia lui Vasa” (Vasa fiind la momentul respectiv monarhul Suediei). In 1526 s-a tradus pentru prima data Vechiul Testament iar in anul 1541 Biblia a fost tradusa integral de catre fratii Laurentius si Olaus Petri.

Cateva secole mai tarziu, in anul 1786 se infiinteaza Academia suedeza, interesata in a promova limba suedeza. 

Limba de dupa anul 1900 si care se vorbeste in prezent se numeste suedeza contemporana (nunvenska). Aceasta a fost foarte influentata de evolutia literaturii suedeze, cu alte cuvinte de unul din cei mai importanti scriitori suedezi, August Strindberg. Asa cum fiecare tara isi are scriitorii emblematici, de exemplu Spania il are pe Cervantes, Marea Britanie pe Shakespeare, asa si literatura suedeza se poate lauda cu August Strindberg. 

 August Strindberg  (22.01.1849-14.05.1912) a facut parte din categoria dramaturgilor iar personajele din operele sale au constituit o influenta importanta in literatura europeana. Cele mai cunoscute opere literare ale lui Strindberg sunt: piesele de teatru “Domnisoara Iulia“, “Tatal” si romanul “Camera rosie“. 

Dupa acest scurt studiu al limbii si literaturii suedeze va vom face o scurta prezentare a ceea ce inseamna cultura gastronomica suedeza. Stiati ca specialitatea culinara suedeza este káldolmar? Acest fel de mancare este asemanator sarmalelor romanesti. Se gateste tot din carne de porc si frunze de varza. 

Din diversele documentari pe care le-am facut, am descoperit ca gastronomia suedeza consta in diferite feluri de mancare din carne, peste sau cartofi. Felurile traditionale se numesc husmanskost si includ: chiftele cu cartofi, sos brun sau dulceata, hering marinat, supa de mazare si altele. 

Stiati ca Suedia are cele mai multe sortimente de paine? Ei bine, asa este. Acestea se numesc tunnbrod, knackerbrod, chifle cu diverse arome. Deja ne imaginam cat de bine miroase intr-o brutarie suedeza. Merita ca atunci cand doriti sa vizitati Suedia sa incercati aceste gustari!

In ceea ce priveste turismul, Suedia este una din tarile care sta cel mai bine la acest capitol. In Suedia predomina turismul cultural datorita caruia dupa numarul de turisti se afla pe locul 21 ca cea mai vizitata tara din lume. Merita efortul sa va luati un concediu prelungit pentru a vizita toate frumusetile tarii!

Noi va prezentam doar o parte din frumusetile acestei tari. Mare parte din teritoriu este impadurit iar intre orasele Goteborg si Stockholm se intind multe lacuri. 

Principala atractie turistica este reprezentata de insulele Baltice. Pe cea mai mare din aceste insule, Gotland, se gasesc biserici medievale si ruine. Aici puteti vedea relicve din epoca vikingilor si Epoca de Bronz. De asemenea, pe Gotland se afla pesterile Lummelunda si orasul medieval, Kattlundsgard.

Un alt punct de atractie turistica il reprezinta Stockholm, capitala statului. Stockholm detine primul parc national din interiorul unui oras.

Pe langa acest parc national, in Stockholm mai puteti vizita centrul istoric al orasului, un centru ce contine cladiri istorice si stradute pietruite. Una dintre cele mai importante cladiri istorice este Muzeul de Istorie, ce detine colectii preistorice si arta medievala. Punctul principal al muzeului este reprezentat de Camera de Aur subterana, un spatiu unde sunt expuse bijuteriile stralucitoare ale vikingilor. 

Muzeul Vasa, deschis in anul 1990, reprezinta un important punct de atractie turistica pentru persoanele pasionate de nave. Acest muzeu prezinta publicului o impresionanta nava de razboi veche de 360 de ani (construita la ordinele regelui Gustav al-II-lea Adolf), care in primul sa cursa s-a scufundat. La fel ca si nava Titanic, din pacate. Ea a fost recuperata din adancuri la inceputul anilor 1960. Daca doriti sa o vizitati, programul muzeului este: 1 iunie-31 august: 8:30-18:00, 1 septembrie-31 mai: 10:00-17:00. Muzeul este inchis in perioada 23-25 decembrie si 1 ianuarie. 

Pentru copii, un loc ideal de vizitat este Mora, inima lacurilor suedeze. Perioada propice de vizitat aceasta regiune este iarna, in preajma sarbatorilor, cand copiii il pot intalni pe Mos Craciun, si de asemenea se pot distra in parcul tematic, Lumea lui Mos Craciun. Suntem siguri ca ar fi o vacanta de neuitat pentru ei!

Prin intermediul acestui material am incercat sa va oferim o scurta prezentare a ceea ce inseamna Suedia, pornind de la limba suedeza si ajungand la atractii turistice. Speram sa va placa! 

 

Lasă un răspuns